Tristan Hoffman Challenge 2013: record aantal deelnemers naar de top van de Manghen

Hij is 23 kilometer lang en stijgt gemiddeld 7 procent: de Passo Manghen in de Italiaanse Dolomieten is een berg om u tegen te zeggen. Volgende week vrijdag 21 juni is de reus het decor van de Tristan Hoffman Challenge 2013. Maar liefst 130 wielrenners, wandelaars en hardlopers beklimmen de berg voor het goede doel Kanjers voor Kanjers.

 

Hij wordt al voor de vierde keer gehouden, de Tristan Hoffman Challenge. Doel van de Challenge is tweeledig. Allereerst fietsend, wandelend of hardlopend een berg van formaat beklimmen. Een uitdaging die simpel lijkt, maar die heel veel noeste trainingsarbeid vraagt. Daarnaast heeft de Challenge tot doel om geld in te zamelen voor Kanjers voor Kanjers. Elke deelnemer neemt in zijn rugzak een bedrag van minstens 500 euro mee bergop. Van de opbrengst van de Challenge, vorig jaar ruim 96.000 euro, worden door de Kanjers projecten gesteund die het kinderen mogelijk maken om te spelen en te sporten.

 

130 fanatieke deelnemers
Dit jaar neemt een recordaantal van 130 sporters deel aan de Tristan Hoffman Challenge. Ze worden aangemoedigd door ruim dertig meereizende supporters en de organiserende kerngroep bestaande uit negen enthousiastelingen. Het strijdtoneel van de Challenge ligt dit jaar in de Italiaanse Dolomieten, in Trentino. Hier beklimmen de deelnemers de imposante Passo del Manghen hardlopend, wandelend of fietsend.

 

“De kerngroep van de Challenge heeft een prachtige berg uitgekozen voor onze jaarlijkse uitdaging”, vertelt Tristan Hoffman, oud-profrenner en naamgever van de Challenge. Tristan kent de berg en weet wat de deelnemers aan de Challenge te wachten staat. “De Manghen maakte in 2005, 2008 en 2012 deel uit van Giro d’Italia en heeft ruim 1.600 hoogtemeters. Dat is meer dan beroemde bergen als de Alpe d’Huez en de Galibier. Daarnaast is hij ook nog eens erg steil. De laatste zes kilometer komt de klim niet beneden de tien procent.”

 

Tristan vertelt dat niet te licht moet worden gedacht over de beklimming van de Manghen. “Het is een loodzware beproeving, waar je echt niet ongetraind aan kunt beginnen. Doe je dat wel, dan kun je de fiets halverwege tegen een rots parkeren en er zelf uitgeput naast gaan zitten.”

 

Uitgebreid trainingsprogamma
Kerngroeplid Sabine Hoitink nam vorig jaar deel aan de Challenge en weet daarmee uit ervaring hoe belangrijk het is dat deelnemers in een perfecte conditie aan de start verschijnen. “Grootste probleem bij zo’n zware klim is, dat je voldoende uithoudingsvermogen moet hebben en dat je je krachten moet leren verdelen. Dat lukt alleen wanneer je voldoende hebt getraind.”

 

Om iedereen in conditie te krijgen, stelde de kerngroep samen met ervaren trainers een speciaal trainingsprogramma op voor zowel de hardlopers als de wandelaars en de fietsers. Sabine vertelt dat er veel en goed is getraind. “De wandelaars hebben tal van lange afstandstochten gemaakt. Ze hebben alle heuvels in de verre omtrek wel bedwongen. De hardlopers trainden wekelijks op de Lochemse berg en in het Montferland. Die mannen en vrouwen zijn in een superconditie. Maar ja, als je bergop een halve marathon moet afleggen is dat ook wel nodig…”

 

Sabine vertelt dat de fietsers gezamenlijk elke twee weken een tocht maakten. “Verdeeld over drie groepen zijn steeds langere tochten gemaakt. De A-groep is uiteindelijk zelfs een keer vanuit het startpunt De Radstake bij Heelweg naar de Holterberg gereden!” Oud-profrenner Tristan Hoffman – tegenwoordig ploegleider bij team Saxo-Tinkoff – reed ook verschillende keren met de fietsers mee en zag dat het met de conditie wel snor zit. “Het is geweldig mooi om te zien hoe de deelnemers conditioneel zijn gegroeid in de afgelopen maanden. Ik ben er van overtuigd dat iedereen de uitdaging gaat volbrengen. En anders duw ik ze omhoog.”

Opbrengst voor Kanjers
Net als voorgaande jaren is de totale opbrengst van de Tristan Hoffman Challenge bestemd voor Kanjers voor Kanjers. Met het, door de deelnemers, ingezamelde geld worden tal van projecten voor kinderen met een beperking gerealiseerd. Sabine: “De teller staat nu op ruim 72.000 euro. En dat gaat nog meer worden. Geweldig om te zien was dat elke deelnemer op zijn eigen manier sponsorgeld verzamelt. Sommige deelnemers verkopen potjes jam aan de weg, anderen organiseren feesten. Van een Pitch & Put met wijnproeverij tot een ontbijt-bioscoop-arrangement. Super allemaal!”

Deelnemers op de voet volgen
Op vrijdag 21 juni beginnen de 130 sporters al vroeg aan de Tristan Hoffman Challenge. Volg de Challenge via de website www.tristanhoffmanchallenge.nl, facebook en twitter. Tijdens de Challenge worden door Rik Wamelink video-opnames gemaakt, die later op Focus TV worden uitgezonden.