Kinderen dichtbij huis blij maken: realiseerde projecten 2012 in vogelvlucht

Ieder kind heeft recht op vrije tijd, op spelen en op deelname aan culturele en artistieke activiteiten (artikel 31 van het Verdrag Inzake de Rechten van het Kind). Kanjers voor Kanjers heeft de opdracht aangenomen om dit te helpen verwezenlijken in de Achterhoek. Van dromen naar daden. Want niets geeft meer voldoening dan de zon die doorbreekt op het gezicht van een kind.

Een overzicht van alle projecten die wij het afgelopen jaar hebben mogen realiseren:

 • Een heerlijk verwenarrangement was er voor Sanne (10) en Ilse (11) samen met hun moeders bij Palestra in Doetinchem. Petra van der Vecht en haar collega’s van het Diabetesteam uit het Slingelandziekenhuis hebben de meisjes en hun moeder hiervoor aangemeld.
 • Op 25 januari 2012 werd jonge mantelzorger Willem enorm verrast. Hij had namelijk een grote wens; echte voetbaldoeltjes op ‘zijn’ voetbalveldje.
 • De kinderen van SBO SAM, een school voor speciaal basisonderwijs voor kinderen waarbij het leren niet vanzelf gaat, schommelen er lustig op los. Ontzettend blij zijn de kinderen van de locatie Boddens Hosangstraat in Doetinchem met de nieuwe dubbele schommel die Kanjers voor Kanjers hen overhandigde.
 • De jongeren van woongroep De Elfenbank in Ruurlo ontvingen een duo-fiets. Deze fiets, bij uitstek bedoeld voor mensen die niet zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen, biedt de mogelijkheid dit samen, naast elkaar zittend en fietsend te doen.
 • Een tandem voor Damir. Sinds een jaar of drie heeft hij een beperkt gezichtsveld waardoor veel activiteiten voor hem niet meer mogelijk zijn.
 • De leerlingen van het voortgezet onderwijs van De Isselborgh in Doetinchem kregen twee verrijdbare baskets en ballen. Op het zeer kleine buitenterrein in het centrum van Doetinchem is een extra dimensie toegevoegd aan het pauzemoment; de leerlingen kunnen nu heerlijk basketballen.
 • Een feestje voor de cliënten van Fatima Zorg in Nieuw Wehl. De kinderen met een meervoudige verstandelijke beperking hebben speciale sport- en spelmaterialen ontvangen.
 • De Diekmaat is een speciale school voor Basisonderwijs in Neede. De school richt zich op leerlingen met leer- en/of gedragsproblemen die op de basisschool niet adequaat geholpen kunnen worden.
Zij kregen een grote ‘verrassingstafel’ vol binnen- en buitenspelmateriaal.
 • Voor de kinderen in de bovenbouw van De Diekmaat was een geweldige trip naar een wedstrijd van de Graafschap tegen Heracles geregeld. Ze werden zelfs opgehaald met de officele spelersbus.
 • Op de nieuwe locatie van De Isselborgh werden de kinderen van het basisonderwijs verrast met buitenspelmateriaal in de vorm van een fietsen, stepjes, doelen, lolobal, frisbee, badminton ballen, springtouw.
 • De Dr. P.C.M. Bosschool is een school voor dove en slechthorende kinderen. Tevens is er een afdeling voor kinderen met ernstige spraak en taalstoornissen. Zij kregen een speeltoestel voor hun schoolplein.
 • Stralend zat Willemijn op haar nieuwe rolstoelfiets die ze kreeg van Kanjers voor Kanjers. Willemijn is 8 jaar en heeft het syndroom van Rett. Dat betekent dat zij gezond is geboren, maar op de leeftijd van 1,5 van de ene op de andere dag al haar functies heeft verloren. Ze kan niet meer praten, niet meer lopen, haar handjes niet meer gebruiken, ze heeft ernstige ademhalingsproblemen en zware epilepsie. Ze kan nu weer fietsen met haar zussen.
 • Het kinderdiabetesteam van het Slingeland Ziekenhuis heeft een aantal projecten ingediend. Eén ervan was voor Wesley. Hij droomde al jaren over een ballonvaart. Dankzij Kanjers voor Kanjers werd deze droom werkelijkheid.
 • Ook Dion is aangemeld door het kinderdiabetesteam, hij is een fanatieke autocrosser. De auto heeft hij al, alleen ontbreken een overall, helm, schoenen, handschoenen en een stoel nog. Met autocoureur Stef Dusseldorp als ambassadeur, kon Kanjers voor Kanjers natuurlijk niet anders, dan Dion helpen.
 • Noah Brethouwer is ondertussen geen onbekende meer bij deelnemers aan de Tristan Hoffman Challenge. Hij kreeg een fietsaanhanger, waardoor hij samen met zijn vader en broer zelfs naar de top van de Galibier in Frankrijk kon fietsen!

Timptoniusplein
In september werd het eerste grote project van Kanjers voor Kanjers officieel geopend. De Timp, de Antoniusschool, peuterspeelzaal Lucky Luke én de Lieveldse kinderen kregen een gezamenlijk plein: het Timptonius speelplein. De burgemeester van Oost-Gelre mag het plein officieel openen. Het Timptoniusplein is een prachtig plein geworden, maar bovenal is het geweldig om te zien dat hier kinderen met een normaal ontwikkelingspatroon én kinderen met een beperking in hun ontwikkeling elkaar ontmoeten, met elkaar spelen en van elkaar leren!

Krachten gebundeld
Speciale basisschool De Korenburg kreeg een voetbalveld. Voor Kanjers voor Kanjers is dit een bijzonder project. Het is namelijk tot stand gekomen door een gezamenlijke inspanning van de school, gemeente, een aantal stichtingen, sponsoren én vrijwilligers. Ook bijzonder is het dat buiten schooltijden het veldje door de kinderen uit de buurt gebruikt kan worden. Een optimaal gebruik van de nieuwe faciliteit. Naast het veldje zijn ook een verkeersplein en een speelhuisje in gebruik genomen. Een eerste stap op weg naar inrichting van het speelplein in aparte speelzones.

In het verschiet
Op dit moment zijn er al weer zeven projecten waaraan gewerkt wordt en die we in 2013 kunnen realiseren. Dit kunnen wij niet zonder de steun van onze sponsoren, donaties, deelnemers aan onze evenementen en niet te vergeten, onze Kanjers van vrijwilligers.

Kanjers voor Kanjers. Samen Sterk.

Beelden zeggen meer dan woorden. Kijk daarom snel hier!