Beleef mee! Een avond vol beleving voor jonge mantelzorgers uit Oost-Gelderland

Joost is 17, blond, donkere ogen, lange benen, een jongen die er mag wezen. Soms gaat hij met zijn vrienden stappen, maar niet zo vaak als hij wel zou willen. Na school blijft hij niet op het schoolplein hangen, maar gaat direct naar huis. Ook in het winkelcentrum zal je hem niet snel zien, Joost is namelijk vaak thuis nodig. Zijn vrienden en vriendinnen vinden dat gewoon. Zij weten dat Joost een oudere broer heeft die gehandicapt is. Joost moet ’s morgens, ’s middags en soms als zijn vader er niet is, ook ’s avonds zijn broer vanuit de rolstoel in bed leggen. Zijn moeder kan dat niet alleen. Voor Joost is dat de normaalste zaak van de wereld.

Joost is niet de enige
Heel veel jongeren in Nederland groeien, net als Joost, op in een gezin waarvan een ouder, broer of zus langdurig ziek is of een beperking heeft. Dat betekent dat jongeren meestal, naast de gewone dagelijkse bezigheden, ook andere taken thuis op zich moet nemen, zoals bijvoorbeeld huishoudelijk werk.

‘Beleef mee’ een groot succes
Soms heb je het even gehad met alle zorg. Tijd om aan te kloppen bij het Steunpunt Mantelzorg, zoals VIT Oost-Gelderland. In het kader van de Dag van de Mantelzorg organiseerde VIT Oost-Gelderland ‘Beleef mee’. Een avond vol beleving voor jonge mantelzorgers tussen de 8 en 18 jaar.

Ongeveer 85 kinderen en jongeren uit Oost-Gelderland zijn vrijdag 11 november naar het Metzo College in Doetinchem gekomen en hebben genoten van allerlei activiteiten. Zo konden ze deelnemen aan een voetbalworkshop, onder leiding van een profvoetballer van De Graafschap. Maar ook een workshop, koken, schilderen, zingen en nog veel meer stond op het programma. De avond werd afgesloten met een spetterend optreden van X-Factor kandidaat Valentina Makaj.

Mede dankzij de steun van Kanjers Kanjers kijkt VIT Oost-Gelderland terug op een succesvolle avond!

 

dag van de mantelzorg verkleind